Forhåndsvalg på Bærums Verk

Med egen valgutstilling!

Nå kan du forhåndsstemme hos oss fra 10.august til 10.september

Handelsstedet Bærums Verk er et av de stedene i Bærum hvor du kan forhåndsstemme ved Stortings- og sametingsvalget i 2021. Vi benytter lokalet til høyre for Norli.

Åpningstider 2021
Lørdag 10. august til 10.september.
mandag-fredag kl. 10:00 – 21:00
Lørdag kl. 10:00 – 18:00

Les mer om forhåndsstemming på valg.no sine nettsider.

Maleri
Jernverksarbeidere på Bærums Verk

Valgutstilling

I forbindelse med valget har vi på Bærums Verk tatt et dypdykk ned i historien. Sammen med Ragnhild Gjerstad har vi laget en spennende utstilling om valg og politikk. Og det er mye politisk historie på Verket. To av verkseierne var på Eidsvoll i 1814. To verkseiere var statsministre, en var finansminister og stortingspresident og en var ordfører.

Peder Anker og grev Herman Wedel Jarlsberg var på Eidsvoll. Peder Anker ble utnevnt til Norges første statsminister. Greven var finansminister og stortingspresident i det første Stortinget. Sønnen hans, Harald – kalt «Barron» på folkemunne – satt på Stortinget og i formannskapet. «Barron» var ordfører i Bærum i fem perioder på nesten ti år til sammen. Svigersønnen hans, den første Carl Otto Løvenskiold, var statsminister.

Ved stortingsvalget i 1885 kunne alle mannfolk over 25 år med skattbar inntekt på over 500 kroner (på landsbygda) og 800 kroner (i byen) i skattbar inntekt stemme. Dette var det første hemmelige valget i Norge. På Verket, som på denne tiden var jernstøperi, ble det laget valgurner i mørkegrønt støpejern med en praktfull norsk løve i rødt og gull på forsiden. Et eksemplar av valgurnen vil bli utstilt i forbindelse med valget sammen med en utstilling som forteller litt om det politiske livet i et historisk perspektiv. Velkommen til en spennende og lærerik utstilling!

Takk
Takk til Ragnhild Gjerstad for historisk hjelp

Godt valg!