Smelters grilltips

Joe Stian forteller hvordan!

Bruk god tid!

Smelters Mathus er butikken med det lille ekstra. Daglig leder Joe Stian Eng mener det ikke er noe hokus pokus å få til en vellykket grilling, men god tid og gode råvarer hjelper.

De jobber for kvalitet i alle ledd, kokken og slakteren hos Smelters Mathus. Hele butikken er økologisk sertifisert av Debio og mye av kjøttet er ordentlig kortreist, fra kyr som beiter på jordet rett ved butikken.

– Vi ønsker at alle som kommer innom opplever at de får god hjelp og råvarer av beste kvalitet, slik at de får lyst til å besøke oss igjen, sier Joe Stian.

For å få til det har Smelters Mathus gått for et unikt konsept i nærområdet.

– Vi vil nå ut så godt det går og til flest mulig med våre råvarer. Vi vet at dyrene har hatt det bra før de slaktes, de har gått på beite og vokser ikke for fort. Vi har økologisk svin også, og kjøtt fra elg skutt i Nordmarka. Vi satser på langtidsmodning av kjøttet og har modningsskap i butikken. Det er veldig populært, sier Joe Stian.

– Man kan til enhver tid se på modningsskapet når kjøttet er ferdig modnet, og mange kunder reserverer stykningsdelene lang tid i forveien.

Et sosialt måltid

Om sommeren er det grilling som står i fokus, og Smelters Mathus har merket seg at folk er blitt ordentlig interessert i hva som havner på grillen.

– Man er blitt mer bevisst på hva slags kjøtt man bruker, og fremgangsmåter for et best mulig resultat på grillen. Folk spør mer enn før, og er nysgjerrig på nye teknikker.

De ansattes aller beste tips for godt kjøtt på grillen er å bruke tid, og gjøre det til noe sosialt.

– Bruk tid både i forkant av grillingen og under selve grillingen. Hvis kjøttet skal marineres, gjør det gjerne dagen før og la det ligge i kjøleskapet over natta. Og bruk steketermometer på de store stykkene, tipser Joe Stian.

– Hvis man ser på andre land bruker de god tid, og det er alltid sosialt å grille. I Norge er det fortsatt litt sånn at «far skal grille», men er man alene blir det lett at man skynder seg. Planlegg gjerne sammen med venner og avtal i forkant hva dere skal lage. Da blir man mer kreativ.

Smelters Mathus har en rekke flotte stykningsdeler man kan legge på grillen, som entrecote og t-bone, ytre og indrefilet. Men Joe Stian mener man ikke skal være redd for å prøve andre stykningsdeler på dyra. Han nevner høyrygg, shortribs, skank og briskets. Det er bare å spørre, så hjelper Smelters med tilberedningsmåte og metode.

Finnes det ikke tid til å planlegge så mye, kan du i sommer kjøpe ferdige grillbokser der alt av kjøtt, tilbehør og sauser er forberedt.

Den hyggelige butikken har også økologisk surdeigsbrød man kan lage deilige sandwicher på, til en enklere middag eller piknik på en lørdag.